Wednesday 2 October 2013

19 Jenis Aiskrim Di Dunia

Assalamualaikum.

Hari khamis yang indah ni saya rasa bersyukur sangat masih lagi diberi peluang oleh Allah SWT untuk hidup dan menebus kesilapan hari semalam. Mudah-mudahan urusan tuan-tuan dan cik puan hari ini dipermudahkan. Amin..


Saya pasti ramai yang suka makan aiskrim di sini. Tidak kiralah cuaca itu macam mana pun, panas atau sejuk, main hentam je makan aiskrim. Tak semestinya budak kecik je suka makan aiskrim kan? Kita yang dah tua bangka ni pun suka jugak ye tak tuan-tuan dan cik puan?

Hari ini saya ingin kongsikan jenis-jenis aiskrim yang terdapat di seluruh dunia:



1.     Aiskrim moden komersil dibuat daripada campuran bahan di bawah ini:

  • 10-16% lemak susu
  • 9-12% susu pejal tanpa lemak: komponen ini, juga dikenali dengan serum pejal, mengandung protein (casein dan whey protein) dankarbohidrat (laktosa) ditemukan dalam susu
  • 12-16% pemanis: biasanya gabungan sukrosa dan/atau pemanis sirap jagung berdasarkan-glukosa
  • 0.2-0.5% penstabil dan pengemulsi seperti contoh agar ataucarrageenan yang diambil dari rumpai laut
  • 55%-64% air yang berasal dari susu padat atau bahan lainnya.









3.     Booza: terdapat di negara-negara arab, ia kenyal, melekit dan sangat susah untuk cair.




4.     Dondurma: aiskrim di Turki, aiskrim yang dibuat dari salep (orkid) mastic resin (anggur kering)



5.     Yogurtalternatif yang rendah lemak atau bebas lemak yang dibuat dengan dadih



Bersambung....

No comments:

Post a Comment