Assalamualaikum.
Hari khamis yang indah ni saya rasa bersyukur sangat masih lagi diberi peluang oleh Allah SWT untuk hidup dan menebus kesilapan hari semalam. Mudah-mudahan urusan tuan-tuan dan cik puan hari ini dipermudahkan. Amin..
Saya pasti ramai yang suka makan aiskrim di sini. Tidak kiralah cuaca itu macam mana pun, panas atau sejuk, main hentam je makan aiskrim. Tak semestinya budak kecik je suka makan aiskrim kan? Kita yang dah tua bangka ni pun suka jugak ye tak tuan-tuan dan cik puan?
Hari ini saya ingin kongsikan jenis-jenis aiskrim yang terdapat di seluruh dunia:
1. Aiskrim moden komersil dibuat daripada campuran bahan di bawah ini:
- 10-16% lemak susu
- 9-12% susu pejal tanpa lemak: komponen ini, juga dikenali dengan serum pejal, mengandung protein (casein dan whey protein) dankarbohidrat (laktosa) ditemukan dalam susu
- 12-16% pemanis: biasanya gabungan sukrosa dan/atau pemanis sirap jagung berdasarkan-glukosa
- 0.2-0.5% penstabil dan pengemulsi seperti contoh agar ataucarrageenan yang diambil dari rumpai laut
- 55%-64% air yang berasal dari susu padat atau bahan lainnya.
2. Air batu campur (ABC) atau Ais kacang: manisan di Malaysia dan Singapura dibuat daripada air batu yang diparut, dicampur dengan sirap, kacang merah rebus, dan dicurah susu sejat di atasnya. Ada juga yang ditambah pulut dan durian di atasnya.
3. Booza: terdapat di negara-negara arab, ia kenyal, melekit dan sangat susah untuk cair.
No comments:
Post a Comment